Χαϊνά και Προαστίου
34100 Χαλκίδα
Ώρες λειτουργίας
Δευτ.- Παρ.: 9:00 - 21:00
βελονισμος χαλκιδα
Βελονισμός στην Χαλκίδα

RontoPhysio Χαλκίδα – Βελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός είναι μια εναλλακτική θεραπεία που προέρχεται από την Αρχαία Κινεζική Ιατρική. Λεπτές βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για θεραπευτικούς ή προληπτικούς σκοπούς.

Ο Βιοϊατρικός βελονισμός είναι μια παραλλαγή του κλασσικού βελονισμού, η οποία βασίζεται στις αρχές και τους κανόνες της Δυικής Ιατρικής. Περιλαμβάνει την εισαγωγή βελονών σε ειδικά σημεία του σώματος με σκοπό τη διέγερση των αισθητήριων νεύρων κάτω από το δέρμα και τους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να παράγει φυσικές ουσίες, όπως ενδορφίνες που ανακουφίζουν από τον πόνο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του βελονισμού;

  • Ο βελονισμός είναι ανώδυνος και μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένες, μιας χρήσεως, εύκαμπτες και ιδιαίτερα λεπτές.
  • Θεραπεύει τον οξύ ή χρόνιο πόνο και έχει μεγάλη διάρκεια δράσης (μήνες ή χρόνια).
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και εξισορροπεί το ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα.
  • Συχνά είναι πιο αποτελεσματικός από την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, ενώ ενδείκνυται και σε περιπτώσεις που η φαρμακευτική αγωγή είτε δεν είναι αποτελεσματική είτε προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες λόγω υψηλής δοσολογίας.
  • Δρα παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, ενισχύοντας τη δράση της, χωρίς να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με αυτή και έτσι επιτρέπει τη μείωση της δοσολογίας φαρμάκων.
  • Κατά τη διάρκεια της θεραπείας μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.
  • Έχει προσιτό κόστος θεραπείας.

Σε ποιές παθήσεις έχει ένδειξη ο βελονισμός;

Βελονισμός - Συχνές ερωτήσεις

Η θεραπεία του βελονισμού αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από 2000 χρόνια ως κλάδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής. Η Δυτική Ιατρική ξεκίνησε να μελετάει τη δράση και τις εφαρμογές του βελονισμού από το 1970. Η χρήση σύγχρονων ιατρικών απεικονιστικών μέσων για τη διεξαγωγή ερευνών, έδωσε αδιάσειστα στοιχεία για τη θεραπευτική δράση του βελονισμού. Ενώ η κινέζικη ιατρική στηρίζεται σε θεωρητικές αρχές, ο Βιοϊατρικός Βελονισμός είναι η επιστημονική προσέγγιση, η οποία βασίζεται σε δημοσιευμένες έρευνες και μελέτες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο βελονισμός αποτελεί διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για πλήθος ασθενειών και παθήσεων, και συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη έκδοσή του «Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας».

Με την ένθεση της βελόνας σε κατάλληλα σημεία του σώματος, το περιφερικό νευρικό σύστημα δέχεται εξωτερικά ερεθίσματα. Ανάλογα με το σημείο που βελονίζουμε μπορούμε να πετύχουμε την αύξηση της αιμάτωσης και οξυγόνωσης κάποιων ιστών, τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ορμονών και ενδογενών αναλγητικών ουσιών.

Ο βελονισμός είναι ασφαλής όταν εφαρμόζεται από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας, γνώστες της ανατομίας και της φυσιολογίας, με ανάλογη ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται έχουν το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας και συνήθως δε γίνονται καν αντιληπτές.

Ο βελονισμός είναι μία ολιστική θεραπεία που επηρεάζει ταυτόχρονα το νευρικό, ορμονικό και ανοσολογικό σύστημα. Παράλληλα, είναι και ένα άριστο μέσο αναλγησίας. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συντελέσει στην πλήρη ίαση ή να διευκολύνει τον ασθενή να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματά του.

Η θεραπεία του βελονισμού μπορεί να είναι συμπληρωματική της ιατροφαρμακευτικής αγωγής. Ενισχύει τη δράση των φαρμάκων, ενώ μειώνει τις τυχόν παρενέργειές τους.

Ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά στο νευρικό σύστημα, κινητοποιεί την ανοσολογική αντίδραση του σώματος και ενεργοποιεί τα συστήματα αναλγησίας του οργανισμού. Ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία όλων των συστημάτων ώστε να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το εκάστοτε πρόβλημα οποιασδήποτε αιτιολογίας. Σαν αναλγητική θεραπεία, ο βελονισμός είναι κατάλληλος για άτομα στα οποία αντενδείκνυται η φαρμακευτική αγωγή ή απλά δεν τους προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, αποτελεί ένα άριστο μέσο πρόληψης, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και τις εκδηλώσεις του.

5/5 (4 Reviews)